close Stäng
phone_iphone 08 531 940 00

Säker slipning av trägolv

säker slipning av trägolv

 

Även erfarna hantverkare kan bli förvånade över mängden sågspån från slipning av trägolv. En dags arbete kan generera hundratals liter damm. Sådana höga volymer medför särskilda utmaningar och föga förvånande, kan det bli hälsoeffekter om dessa utmaningar inte åtgärdas ordentligt.

Trä är en naturresurs, vilket kan få människor att underskatta farorna med sågspån. Vissa träslag är giftiga i sig, men allt trädamm har potential att orsaka astma och allergiska reaktioner. Dessutom innehåller trä sannolikt bakterier, mögel och svampar som kan leda till ännu allvarligare hälsoproblem.

Sedan finns det hälsorisker som är specifika för trägolv. Såvida du inte arbetar med färskt virke, är det troligt att trä har behandlats, lackats eller målats. Om trägolv har fått ämnen applicerade på det, kommer slipningen att frigöra luftburna partiklar av potentiellt skadliga kemikalier. Dessa kan inkludera kända cancerframkallande ämnen som formaldehyd och även – vid arbete på äldre golv – bly och blyacetat.

Dessutom är sågspån brandfarligt och brännbart, så det måste hanteras säkert för att minimera risken för bränder och explosioner.
Det är helt klart en allvarlig fråga, men det är en som kan lösas med genomtänkt planering och rätt utrustning. Det första väsentliga är ett utsug som kan hantera stora mängder damm. Det är viktigt att ha ett högt luftflöde för att upprätthålla en säker atmosfär, men det finns också praktiska överväganden: det är tillrådligt att använda en stoftavskiljare med stor kapacitet för att undvika att behöva byta påsar upprepade gånger. Detta skulle inte vara ett problem för stationära vakuumsystem, men golvbearbetningens natur innebär att du ständigt flyttar från plats till plats. Därför behöver du en stoftavskiljare som är kraftfull, rejäl och bärbar.

Med potentiella gifter som finns i trädamm bör alla utsugssystem vara utrustade med effektiva HEPA-filter av god kvalitet. Beroende på omständigheterna kan det också vara värt att använda en kompletterande luftrenare vid slipning av trägolv. Detta kan vara nödvändigt om det saknas ventilation eller om människor för närvarande eller snart kommer att bo i huset du arbetar på.

 


Utbildning med fokus på dammets faror

Kontakta oss så kommer vi till din arbetsplats och berättar mer om dammets faror och hur ni kan undvika dem.

Dustcontrol, Box 3088, Kumla Gårdsväg 14, 145 03 Norsborg, SWEDEN